Ansatte bør lese kontraktene sine!

Mandag 1.juli fikk Ørsta, Volda, Hareid, Ulstein og Fosnavåg besøk av LOs Sommerpatrulje – Overaskende mange ansatte under 35 år husker ikke hva de har signert på og mange «bare signerte».

Sommerpatruljen på Søre Sunnmøre 

New Articles

Kun to av alle besøkene manglet arbeidskontrakt etter vårt besøk på Søre Sunnmøre, og vi informerte hvor viktig det er å få på plass en kontrakt så snart som mulig og innen en måneds tid om en skal jobbe lenger enn èn måned, slik som loven sier.

Sommerpatruljen har også med seg arbeidskontrakter i sekken i tilfelle arbeidsgivere trenger litt bistand til en mal å bruke slik dette lettere kommer på plass. Det er trossalt bedre at vi bidrar til å rydde opp i mangler enn at arbeidstilsynet skal komme og finne mangler.

De fleste bruddene på Søre Sunnmøre omhandlet mangel på info om verneombud til sommervikarene og andre nytilsatte, samt noen bedrifter som ikke ga overtidsbetaling. Noen påstår at de ikke trenger å betale overtid også men da bryter de i de fleste tilfelle loven.

Det som var stor forskjell denne dagen enn besøkene sommerpatruljen hadde forrige uke var at det var mange bedrifter som ikke ga vaktlistene i tide til de ansatte. Mange får listene med en ukes varsel eller kortere. Hele 11 bedrifter på Søre Sunnmøre ga ikke listene i tide på 14 dager i forkant som Arbeidsmiljølovens bestemmelser sier.

Men alt i alt er vi greit fornøyd med at det er mindre enn fjorårets bruddprosent som var i fjor på Søre Sunnmøre. Nå er det ca 30 % etter årets besøk, kontra 60% fra fjoråret.

Neste gang håper vi at vi kan klare å nærme oss nulltallet på Søre Sunnmøre, men da må arbeidsgiverne brette opp armene og ansatte må tørre å stille mer spørsmål om sitt arbeidsforhold.