Det er med forundring jeg leser svar fra administrerende direktør i Helse Møre og Romsdal til fungerende ordfører i Herøy. Har jeg lest rett, så har styret valgt å gi seg på å drive videre et team som både helseforetak og tidligere fylkeskommune og lokale kommuner møysommelig har bygd opp i løpet av flere ti talls år. Begrunnelsen er at noen i en faggruppe ønsker større faglig fellesskap og at reiseavstanden er et problem.

Med bakgrunn i den informasjon som pressen har gjort tilgjengelig, så opplever jeg dette som en kritikkverdig problematisering. Teamet er plassert her ute og det for å unngå stor reiseavstand fra arbeidssted og til pasientene. Personalet er rekruttert fra et større område, men liten reiseavstand fra bosted til arbeidsplass. Det er også plassert her for å komme nærmere det fagmiljøet som til daglig også er fastleger for pasientgruppen det gjelder. Pasientene har ikke bare psykiatriske problemer, men ofte også somatiske og ikke sjeldent er det somatikken som utløser de psykiske problemene. Der er det fastlegen som er spesialist.

I dette vedtak, så rives der ned noe, som har fungert og helt sikkert ville ha fungert i en overgangsperiode, der det manglet enten en psykolog eller en psykiater. Fastlegene har i dag så høg kompetanse at de skal kunne fylle en faglig rolle her, i en overgangsfase. Et samarbeid mellom kommunene på ytre og helseforetaket vil mulig styrke rekruttering av både psykolog og psykiater både for kommunene og for helseforetaket, og derved styrke det etterlyste fagmiljø her ute. Å gramme seg over en reisetid på 25 minutter er å dra det for langt. Vi har mange dyktige fagpersoner også på denne siden av Eiksundtunnellen, og det vil bare bli sterkere og bedre. Dette vedtaket vil kunne svekke denne utviklingen.

Jeg har erfaring fra perioden før dette teamet ble opprettet, og det er ikke en situasjon noen av fastlegene i området bør ønske seg tilbake til. Styret i helseforetaket kan neppe garantere for at de mestrer denne nye situasjonen. Det er et sjansespill.

Vi har en generell mangel på leger totalt i Norge. Mens vi i dette landet har 4.7 legeårsverk pr. 1000 innbyggere, så opererer andre land vi ellers kan sammenlikne oss med, med bare 3.5 legeårsverk. Ja, vi har en annen topografi i Norge, men det er ikke hele svaret. Vi bør nå vende blikket mot noe, som jeg også personlig erfarte som en belastning for min oppgave som lege. Nemlig et stadig voksende byråkrati som har en innebygd evne til å forsterke sin egen virksomhet på bekostning av andres evne til å gi gode tjenester. Det er også å anbefale å opprette et eget akademisk studie som utdanner fagpersonale som senere kan bli ledere for et helsevesen i vanskeligheter. De har slike studieretninger i andre land. Dette studiet utdanner studenter som snakker det samme språket som de spesialistene de senere skal administrere. Det er ikke bare økonomi som avgjør om tjenestene er gode eller dårlige. Dette er ikke kritikk av direktør Bakke, men ment helt generelt for hele helsevesenet. Jeg har ikke lenger noe tro på den måten det norske helsevesen administreres i dag.

Det er trist dersom en liten yrkesgruppe skal ha slik stor innflytelse på et styre i et så stort helseforetak. Er der egentlig mangel på psykiatere i

Myrvåg i dag? Er der noen som har antydet at de vil slutte om ikke hele teamet flyttes? Det øvrige personalet er jo ikke for en slik flytting.

Jeg tror også at fastlegene vil samarbeide noe tettere med teamet i en overgangsperiode, om teamet skulle mangle en psykiater. Så langt jeg er kjent med så er der pr. i dag tre ansatte i teamet. Vi her på Ytre Sunnmøre bør ikke akseptere et slikt valg som her er gjort. Stå på ordfører! Provoser frem den økonomiske situasjonen helseforetaket setter seg selv i.

B. Chr. Christiansen

Tidligere distriktslege, helserådsordfører, kommunelege og spesialist i Almenmedisin. Erfaring som ass. Lege i psykiatri i 1 år.